"Ispucano" 15 miliona dolara
34

Kuvajt obilježio jubilej spektakularnim vatrometom

SRNA
Sve je trajalo punih sat vremena (Foto: AFP)
Sve je trajalo punih sat vremena (Foto: AFP)
Kuvajt je danas obilježio zlatni jubilej svog Ustava spektakularnim vatrometom vrijednim 15 miliona dolara, koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

Predstavnik Guinnessove knjige potvrdio je za kuvajtsku televiziju da su aktivirane 77.282 rakete i petarde, što je novi rekord. Desetine hiljada ljudi pratile su vatromet i igru laserskih zraka punih sat vremena u okviru proslave 50 godina od usvajanja najvišeg zakona.

Pokojni emir Šeik Abdulah al Salem al Sabah proglasio je Ustav 11. novembra 1962. godine, čime je Kuvajt postao prva zemlja u regionu Persijskog zaliva koja je dobila ovakav zakonski akt i parlament.

Uoči proslave emir Šeik Sabah al Ahmad al Sabah rekao je u televizijskom govoru da je država posvećena demokratiji i pozvao na nacionalno jedinstvo u vrijeme kada zemlja prolazi kroz ozbiljnu političku krizu.

U posljednjih 50 godina, parlament je raspušten devet puta, a šest puta od sredine 2006. godine. Pojedini dijelovi Ustava zamrzavani su dva puta, a parlament nije radio punih 11 godina tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka.

Vlast i opozicija trenutno su u jednom od najvećih sporova u istoriji ove zemlje. Opozicija tvrdi da je vlast uzurpirala Ustav.