Profesorica sa Oxforda
140

Kreirana Barbie lutka po ugledu na naučnicu koja je izumila vakcinu protiv Covida-19

N. O.
Sarah Gilbert sa Barbie lutkom koja nosi njen lik(Foto: Twitter)
Sarah Gilbert sa Barbie lutkom koja nosi njen lik(Foto: Twitter)
Kompanija Mattel koja proizvodi Barbie igračke kreirala je novu verziju popularne lutke po ugledu na naučnicu koja je izumila vakcinu protiv koronavirusa, profesoricu sa Oxforda Sarah Gilbert.

Profesorica Gilbert počela je raditi na kreiranju vakcine početkom 2020. godine kada je prvi put objavljeno da se Covid-19 širi Kinom.

Vakcina koju je dizajnirala, Oxfordova AstraZeneca, sada se koristi u više od 170 zemalja, što je čini najšire korištenom u svijetu.

Lutka prikazuje profesoricu Gilbert koji nosi crno odijelo s bijelom košuljom i naočalama.

"Moja želja je da moja lutka pokaže djeci karijere kojih možda nisu svjesne, poput imunologa", rekla je.

Lutka profesorice Gilbert jedna je od šest Barbie lutki koje je Mattel stvorio u čast ženskih "Covid heroja" koje se bave naukom, tehnologijom, inženjeringom i matematikom (STEM).

Među njima su brazilska biomedicinska istraživačica dr. Jaqueline Goes De Jesus i australijski liječnik dr. Kirby White, koji su stvorili haljinu za višekratnu upotrebu za zdravstvene radnike.

Uključene su i radnica iz Las Vegasa, Audrey Sue Cruz, psihijatar Chika Stacy Oriuwa i američka medicinska sestra hitne pomoći Amy O’Sullivan.

"Strastveno želim nadahnuti sljedeću generaciju djevojčica u karijerama u nauci, tehnologiji i inžinjeringu i nadam se da će djeca koja vide moju Barbie shvatiti koliko su naučne karijere od vitalnog značaja za pomoć svijetu oko nas", rekla je profesorica Gilbert.

Nove lutke dolaze nakon što je Barbie podvrgnuta promjeni imidža objavivši nekoliko serija lutki čiji je cilj diverzifikacija njenog asortimana.

Prošle godine Mattel je lansirao novu liniju lutki sa ciljem da prikaže "višedimenzionalni pogled na ljepotu" i "predstavi globalnu raznolikost i inkluzivnost".