Ikona istrebljenja
0

Kost izumrle ptice dodo koštat će čitavo bogatstvo na aukciji

Klix.ba
Aukcijska kuća Christie's prodaje rijetki primjerak kosti izumrle ptice dodo. Djelić kosti femura procijenjen je na vrijednost između 10 i 15 hiljada funti i prvi je predmet koji ima veze sa ovom izumrlom pticom, a koji se našao na aukciji, još od 1934. godine.

Pticu dodo su prvi otkrili holandski mornari 1598. godine na ostrvu Mauricijus. Do kraja 17. stoljeća, ova ptica je doslovno istrijebljena. Kost koja će se naći na aukciji jedan je od rijetkih dijelova ove ptice u privatnom vlasništvu.

"Kao ikona istrebljenja, dodo nema premca. Od svog pojavljivanja u 'Alisi u Zemlji čuda', pa do izraza 'mrtav kao dodo', ova ptica je učvrstila svoje mjesto u našem kulturnom naslijeđu. Ovo uzbudljivo otkriće je jedan od rijetkih dijelova dodoa u privatnom vlasništvu i privilegija je kada vam neko povjeri takvo nešto. To je podsjetnik na efekt koji ljudi imaju na prirodu, a predstavlja i rijetku priliku da dođemo u dodir sa ovom izgubljenom i zagonetnom pticom“, izjavio je James Hyslop, jedan od čelnika aukcijske kuće Christie's.

Na aukciji će se naći i jaje izumrle ptice slon sa Madagaskara, najveće ptice koja je ikada živjela na planeti, te čuvena mašina iz 1939. godine - Enigma, koja se u Drugom svjetskom ratu koristila za šifriranje poruka između njemačkih vojnika i njihovih komandanata.