Fascinantno otkriće
578

Kod Vinkovaca pronađena odlično očuvana rimska kočija i skelet konja

E. Lj.
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Gradski muzej Vinkovci i Institut za arheologiju iz Zagreba predstavili su jučer na lokalitetu Jankovačka dubrava, kod sela Stari Jankovci nedaleko od Vinkovaca, izuzetan arheološki nalaz rimskih kola (dvokolice, lat. cisium) s upregnutim konjima koja su dio pogrebnog rituala bogate rimske porodice, piše Index.hr.

Arheolozi smatraju da ovo otkriće potiče iz 3. stoljeća poslije Krista.

"Riječ je o prvom arheološki istraženom antičkom pokopu s kolima na tlu Hrvatske, a nakon završetka detaljnog i složenog postupka dokumentiranja nalaza nadamo se brojnim novim spoznajama o konstrukciji rimskih kola, što bi trebalo rezultirati i njihovom rekonstrukcijom te prezentacijom u stalnom postavu Gradskog muzeja u Vinkovcima", izjavio je voditelj zaštitnog arheološkog istraživanja Boris Kratofil.

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Rimska dvokolica, pojasnio je, pronađena je u tumulu, zemljanom humku promjera oko 40 metara i sačuvane visine oko jednoga metra, u grobnoj komori, a običaj pokapanja pod zemljane humke (tumule), inače vezan za željezno doba, predstavlja izuzetan način pogrebnog rituala tijekom rimskoga razdoblja na jugu Panonske nizine koji se, pak, povezuje s iznimno bogatim obiteljima s istaknutim ulogama u administrativnom, gospodarskom i društvenom životu rimske provincije Panonije.