Protiv Trumpa
51

Klackalice koje su povezale mališane na američko-meksičkoj granici osvojile internet

Dž. L.
Klackalice koje je arhitetkta Ronald Rael postavio na američko-meksičkoj granici oduševile su gotovo čitav svijet, naročito one koji su protiv ideje lidera SAD-a Donalda Trumpa o izgradnji zida duž cijele granice od 2.000 kilometara.

Rael je postavio tri klackalice na graničnoj ogradi koja razdvaja Sunland Park u Novom Meksiku, saveznoj država u jugozapadnom SAD-u te Ciudad Juarez u Meksiku.

Fotografije i videosnimci mališana koji uživaju u klackanju i sjedne i s druge strane brzo su se proširili društvenim mrežama.

Profesor Rael inače predaje arhitekturu na Univerzitetu u Kaliforniji te na Berkleyju. Prilikom izrade ovog projekta pomogla mu je Virginia San Fratello, profesorica dizajna u San Joseu.

"Zid je postao doslovni temelj odnosa između SAD i Meksika, a odrasli i djeca značajno su povezani s obje strane. Stvari koje se dešavaju na jednoj strani, imaju izravnu posljedicu na drugoj strani", napisao je Rael na Instagramu.

On dodaje kako je ovaj projekt jedan od najnevjerovatnijih u njegovoj karijeri, posebno jer spaja ljude i djecu. Mnogi su njegovo djelo opisali kao "podsjetnik da smo svi povezani".

Podsjećamo, izgradnja zida koji bi trebao spriječiti krijumčarenje droge preko granice s Meksikom izborno je obećanje Donalda Trumpa. Međutim, još nije jasno hoće li lider SAD-a uspjeti doći do novca za gradnju.