Izvrgnuti podsmijehu
0

Kinezi se baš i ne snalaze sa Photoshopom

Sarajevo-x.com
Tri kineska dužnosnika ponosno su istakli fotografije s otvaranja nove ceste na jugozapadu Kine. No, na njihovu žalost, svoje neprisustvovanje otvaranju ceste veoma su loše pokušali zakamuflirati.

Čak i neko ko nikad ne koristi Photoshop na ovim fotografijama može vrlo lako uvidjeti da nešto nije u redu. Skandal je u tome što je riječ o propagandnim fotografijama predstavnika lokalnih kineskih vlasti.

I laiku je, dakle, jasno da tri sredovječna muškarca "lebde" nekoliko centimetara iznad ceste, a "ne uklapa" se čak ni boja njihove odjeće na fotografijama. No, kao da blamaža nije bila dovoljna, predstavnici vlasti su nakon svega saopćili da je profesionalni fotograf bio angažiran kako bi snimio trojicu dužnosnika na otvaranju ceste. No, po završetku posla fotografije mu se, kako su naveli, nisu svidjele, te je odlučio doraditi ih u Photoshopu.

Nakon toga, svidjelo se to njemu ili ne, fotografije su postavljene na općinsku web-stranicu čime su dužnosnici izvrgnuti podsmijehu u međunarodnim okvirima, čak iako su desetine stanovnika odmah zvale općinu tražeći da se sporne fotografije uklone sa stranice. Ali, ipak nisu uklonjene prije nego što su razaslane širom svijeta.

Tako se sada masovno zbijaju šale s "nedužnim" triom, pa su se osim na otvaranju ceste, između ostalog, našli i na Mjesecu te okruženi dinosaurima, piše Daily Mail.