Hitlerovo kumče
47

Kćerka zloglasnog naciste preminula u 80. godini, sahranjena u neoznačenom grobu

Klix.ba
Foto: Vintage Corner/Alamy (Edda s majkom i kumom)
Foto: Vintage Corner/Alamy (Edda s majkom i kumom)
Hitlerovo kumče Edda Goering pokopana je u neoznačenom grobu nakon što je umrla u 80. godini. Edda Goering bila je kći Hermana Goeringa koji je bio zamjenik njemačkog diktatora, javlja Independent.

Hermann Goering koji je bio Hitlerov zamjenik odigrao je ključnu ulogu u nacističkom režimu, uspostavljajući strahovitu Gestapovu tajnu policiju.

Iako je umla u decembru prošle godine, za njenu smrt saznalo se jučer. Starica je pokopana na groblju Waldfriedhof u Minhenu. Tačan položaj njenog groba nije otkriven.

Foto: AFP
Foto: AFP

Edda Goering rođena je 1938. godine, godinu prije početka Drugog svjetskog rata. Nakon što su nacisti poraženi 1945. godine njen otac je osuđen na smrt zbog ratnih zločina. Na dan kada je trebao biti pogubljen počinio je samoubistvo.

Godinama se Goering borila s vlastima za očevu imovinu koja mu je bila oduzeta nakon rata. Imovina je uključivala i veliku zbirku umjetnina ukradenih iz muzeja i privatnih zbirki.

Foto: Youtube
Foto: Youtube

U 2015. godini zatražila je imovinu kako bi mogla živjeti, no njene zahtjeve njemačke vlasti su odbile.

Edda Goering veoma rijetko je govorila o svojim roditeljima, ali je 1989. godine kazala kako je imala vrlo lijepo rano djetinjstvo zbog ljubavi i brige njenih roditelja. Dodala je i kako vjeruje da je njen otac u to vrijeme radio ono što je smatrao najboljim za Njemačku.

Nikada se nije udavala i radila je u bolničkom laboratoriju.