Kazne za nudiste u Švicarskim alpama

F
FENA
20.11.2011. u 17:21
0
15
Kazne za nudiste u Švicarskim alpama
0
Kazne za nudiste u Švicarskim alpama
Švicarski savezni sud odobrio je kantonima da po vlastitoj odluci kažnjavaju nudiste u Alpama, odnosno da ljudima koji planinare bez odjeće zabrane ovaj sport.
Lokalni mediji često su izvještavali o protestima građana protiv nudističkog planinarenja, da bi sud nedavno prvi put potvrdio kaznu jednom 47-godišnjem planinaru "golaću", napisavši mu kaznu od sto franaka.

Slučaj je počeo još u oktbru 2009., kad je planinar u šumi nabasao na porodicu s malom djecom, koja je tamo kampirala.U tužbi se tvrdilo i da je "kao od majke rođen" prošetao i pored Kršćanskog rehabilitacijskog centra.

Jedna žena, koju je također susreo, podnijela je kaznenu prijavu, no niži sud u kantonu Apencel Auserode prvotno ga je oslobodio, uz obrazloženje da švicarski zakoni ne nalažu da je javna golotinja zločin.

No, odluku je viši sud preinačio, a krajem ove sedmice je i potvrđena. Goli planinar se žalio da mu nije dovoljno jasno što mu se zapravo zabranjuje, tvrdeći da većina stanovništva nema ništa protiv nudizma u planinama. Osim 100 franaka, morat će platiti i 3.330 franaka sudskih troškova.


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: