Bizarno
0

Kanadske šaljivdžije obojile rijeku u zeleno

Sarajevo-x.com
U provinciji Britanska Kolumbija u Kanadi, popularnoj turističkoj destinaciji, nepoznati počinitelji izveli su bizaran poduhvat i obojili rijeku Goldstream u fluorescentnu zelenu boju, javlja "Metro".

Uzrok obojenosti rijeke je bio misterija sve dok testovima nije otkriveno da se radi o fluorescinu, adsorpcijskom indikatoru koji nije štetan.

Počinitelji još uvijek nisu pronađeni, iako je od ovog događaja prošlo tri sedmice. Rijeka je bila obojena nekoliko sati. Boja nije naštetila ribama jer je netoksična i obično se koristi za testiranje vode.

Tyson Elder, koji je bio na izletu u blizini rijeke, snimio je nesvakidašnji prizor i video objavio na videoservisu Youtube. Do sada ga je pogledalo više 900.000 ljudi.

"Prilikom šetnje sa prijateljima sam primjetio neobičnu boju rijeke. Nisam očekivao da se nešto slično može dogoditi na ovom mjesto koje je atraktivna turistička destinacija. Svi su bili iznenađeni prizorom. Nikome nije bilo jasno šta se zapravo dogodilo. Bio je to interesantan dan".

Fluorescin je prethodno korišten za bojenje rijeke Chicago na dan Svetog Patricka, ali je njegova upotreba zabranjena 1962. godine, te se sada umjesto njega koriste biljnog porijekla.