Promocija ateizma
0

Kampanja 'Vjerovatno nema Boga' stigla na Novi Zeland

Sarajevo-x.com
Ateistička kampanja planira da prikupi 10.000 dolara kako bi se pokrenuli kontroverzni reklamni slogani na autobusima na Novom Zelandu. Reklama "Vjerovatno ne postoji Bog. Sada prestanite da se brinete i uživajte u životu“, podigla je veliku prašinu početkom ove godine, kad je osvanula na britanskim autobusima i u londonskoj podzemnoj.

"Mislim da je uredu reći da ne vjeruješ u Boga. Nama se dopada slogan jer je efektan i govori u prilog naše kampanje. Mi želimo s ovim da isprovociramo diskusiju na temu religija i otklonimo stigmu s ateizma", rekao je Simon Fisher, glasnogovornik reklamne kampanje, a prenose novozelandski mediji.

Simon se nada da će uspjeti da prikupi 10.000 dolara koliko mu je potrebno kako bi stavili šest reklama na buseve u Aucklandu, četiri u Wellingtonu i dvije u Christchurchu.

Od početka ove kampanje u Londonu na preko 800 autobusa širom Velike Britanije bili su vidljivi reklamni sadržaji koji promovišu ideju da Bog ne postoji.

Međutim, ovaj poduhvat se proširio prema SAD-u, Kanadi, Italiji, Finskoj, Njemačkoj i drugim zemljama. Gdje god su vođene ovakve kampanje nailazilo se na otpor, pogotovo religijskih zajednica.