"Brži i življi saobraćaj"
192

Kako su izgledale željeznička pruga i stanice u BiH prije puštanja u promet 1906. godine

N. O.
Foto: Historijski arhiv Sarajevo
Foto: Historijski arhiv Sarajevo
Na Facebook stranici Historijskog arhiva Sarajevo objavljen je niz fotografija "istočne željezničke pruge u Bosni" iz 1906. godine i stanica prije puštanja u promet.

Crno-bijele fotografije bile su dio kalendara "Bošnjak" iz 1906. godine, a prikazuju stanicu Bistrik u Sarajevu, stanicu na Palama, kao i klanac Miljacke.

Jedna od fotografija prikazuje i pogled na Sarajevo iz prvog usjeka kod sedmog kilometra pruge, a tu su i vijadukt pred stanicom Bistrik te brojne stijene i tuneli.

U opisu fotografija citirali su odlomak iz kalendara "Bošnjak" koji opisuje "gotovo izgrađenu prugu".

"S nove istočne željezničke pruge u Bosni donosimo nisku veoma vjernih snimaka. Na njima se već vidi gotovo izgrađena pruga koja će se na proljeće 1906. predati javnom prometu. Nova istočna pruga privući će bližem i bržem javnom saobraćaju istočnu i jugoistočnu stranu Bosne i vršiti zadatak u mnogom obziru znamenit i koristan", navodi se.

Ističe se da će turisti imati priliku da se dive "djevičanskoj ljepoti prirode": "Turisti će dobiti prilike da se i opet dive izvanrednoj djevičanskoj ljepoti prirode na toj strani Bosne, tehničari da se nanovo osvjedoče kako se mogu riješiti teške tehničke zadaće pri gradnji jedne pruge s velikim prirodnim teškoćama, kad se samo radi svjesno, istrajno i stručnjački s iskustvima najmodernije tehnike".

"Najposlije - što je najglavnije - nova će pruga otvoriti istočnu i jugoistočnu stranu Bosne bržem i življem saobraćaju ljudi i privrednih dobara, te znatno unaprijediti našu narodnu privredu, našu trgovinu i obrtnost i na toj strani otadžbine", navodi se dalje u tekstu.