Zanimljiv potez
5

Kabinet predsjednika Francuske prodaje suvenire sa likom Emmanuela Macrona

Klix.ba
Elizejska palača, službena rezidencija i kabinet predsjednika Francuske, pokrenula je prodaju suvenira sa predsjedničkim motivima, poput majica, šolja, olovki i narukvica.

Mediji prenose da poster sa portretom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona košta 9.90 eura te da je riječ o samo jednom od brojnih predmeta koji Elizejska palača nudi svima koji bi da kupe suvenire u Parizu.

Na prodaju su putem online butika stavljeni majice, satove, sveske, torbe i olovke kao i plave majice na kojima piše "predsjednik", a koje koštaju 55 eura.

Odluka o prodaji suvenira sa predsjedničkim motivima donijeta je prije nekoliko mjeseci, ali je realizovana u trenutku kad je podrška Macronu pala na 23 posto, što je manje nego što su njegovi prethodnici imali u ovom periodu mandata.

Aktuelnog predsjednika Francuske opozicija kritikuje da je naklonjen bogatijem sloju i da vlada u stilu monarha, a još uvijek nije poznato da li će prodaja Macronovog portret na majici ili šolji pozitivno utjecati na glasače.

Neki od predmeta koje kabinet predsjednika nudi su i privjesak za ključeve sa crvenom, bijelom i plavom etiketom koji košta 29 eura, šolja sa Macronovim likom (24,9 eura) kao i torba za šoping (15 eura).

Jedna od najskupljih stvari je pozlaćena narukvica sa natpisima "Sloboda, jednakost, bratstvo" koja košta 250 eura. Kako prenose mediji, svi suveniri su napravljeni u Francuskoj, a dio profita bit će korišten za održavanje 300 godina stare Elizejske palače.