Zanimljivi izrazi
9

"Jesi li rođen u vozu ili liftu?": Možete li pretpostaviti šta ove fraze znače u zemljama Evrope?

N. O.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
"Jesi li rođen u čamcu", pitanje je koje smo čuli bezbroj puta kada zaboravimo zatvoriti vrata, a u različitim državama Evrope postoje fraze koje se odnose na isti slučaj i prilično su zanimljive.

Na društvenim mrežama su u posljednje vrijeme posebno popularne stranice koje donose zanimljive činjenice o različitim zemljama svijeta i to najčešće koristeći mapu.

Jedna takva karta objavljena je na Instagram stranici Languages.eu, a koja donosi pregled izraza koji se u evropskim zemljama koriste kad neko ostavi otvorena vrata.

"Je si li rođen u čamcu?", obično glasi pitanje koje postavljaju stanovnici Balkana od Hrvatske do Grčke.

Izrazi najčešće uključuju pitanje "gdje je neko rođen" te tako opcije variraju od Irske gdje pitaju "jesi li rođen na polju" ili Velike Britanije "jesi li rođen u štali".

Rusi pitaju "jesi li rođen u liftu", dok Islanđani pitaju "živiš li u šatoru", a Francuzi poručuju "nismo u crkvi".

"Živiš li u Koloseumu?", pitaju Italijani dok u nekim državama ovakvu "nekulturu" vežu za određene gradove - u Španiji će kazati "Djeluje kao da si iz Madrida", a u Portugalu pitati "Jesi li iz Brage?".

Među zajedničkim frazama koje se koriste bila su pitanja "Imaš li vrata kod kuće?" te pitanja jesi li rođen u različitim vrstama prevoznih sredstava od voza do tramvaja.