Pomoću kućnih predmeta
211

Japanski umjetnik već sedam godina svaki dan kreira minijaturne makete

N. O.
Foto: Minature Calendar
Foto: Minature Calendar
Japanski umjetnik Tatsuya Tanaka već sedam godina svaki dan kreira minijaturne makete koje prikazuju događaje iz svakodnevnog života, a uz pomoć uobičajenih kućnih predmeta, od hrane do elektronskih uređaja.

Projekt nosi naziv "Minijaturni kalendar", jer svaki dan kreira novu maketu koja sadrži unikatne minijaturne figure i prikaze svakodnevnog života koristeći uobičajene kućanske predmete poput hrane, tkanine, pribora za pisanje, elektronskih uređaja, pa čak i maski.

Tanaka je počeo stvarati ove makete 2011. godine sa ciljem da prikaže svakodnevne scene na zabavan i jedinstven način te kako bi dodao malo "uživanja" u svakodnevnom životu.

Od tada nastavlja svakodnevno ažurirati svoj sadržaj, prikazujući scene relevantne za godišnja doba i svjetske događaje. Njegove izložbe u Japanu i drugim zemljama do sada su privukle više od 1,5 miliona posjetitelja.

Kroz brojne fotografija vidimo kako je Tatsuya koristio različite predmete na kreativan i domišljat način. Male stvari koje bismo obično previdjeli odjednom postaju monumentalne u životima ovih likova.

Rola toaletnog papira je strmi vodopad, a slama služi kao ulična rasvjeta.

Umjetnik često portretira i poznate anime likove iz Dragon Balla ili Studia Ghibli. Cilj ovih maketa je podići raspoloženje ljudi i pokazati lijepe lokacije na jedinstven i originalan način.

"Ideja je potekla iz komentara na Instagramu, u kojem je pratitelj napisao: 'Želim svaki dan gledati minijaturni kalendar'", otkrio je Tanaka u intervjuu.

"Dok sam svakodnevno objavljivao nove sadržaje, sama ideja projekta je bila predobra da bih prestao nakon toliko vremena", kazao je Tanaka.