Zanimljivosti
0

Japanski grad, poznat po ubijanju delfina, otvara morski park

Klix.ba
Japanski grad Taiji postao je ozloglašen nakon Oscarom nagrađenog dokumentarnog filma "The Cove", a sada otvara park posvećen morskim sisarima, u kojem će posjetioci moći plivati sa delfinima. Ipak, neće obustaviti svoj tradicionalni godišnji pokolj.

"Grad sada radi na planovima da dio uvale pretvori u mjesto gdje će ljudi moći plivati i veslati pored malih kitova i delfina", naveo je Masaki Wada, vladin zvaničnik.

Insistira da je projekt daleko od obustavljanja krvave tradicije, cilj mu je da pomogne u njenom održavanju.

"Mi već koristimo delfine i manje kitove kao turističku atrakciju u uvali gdje se odvija lov na delfine. Ljeti kupači mogu uživati u posmatranju životinja koje se puštaju iz ograđenog prostora, a planiramo to izvesti i u većim razmjerama. To je dio dugoročnog plana za pretvaranje čitavog grada u park u kojem će turisti moći posmatrati morske sisare dok jedu različite morske proizvode, uključujući i meso delfina i kitova", dodao je.

Park će biti odvojen od zaljeva Hatakejiri, u kojem se svake godine odvija pokolj delfina, a trebao bi biti otvoren u roku pet godina.

Dokumentarni film "The Cove" iz 2009. doveo je grad Taiji u fokus svjetske javnosti, prikazavši svu okrutnost ove tradicije pomoću podvodnih kamera. Aktivisti redovno posjećuju grad kako bi protestirali protiv pokolja.

Prošle godine ubijeno je 1.277 delfina, a za ovu sezonu je grad dobio dozvolu za hvatanje 2.026 delfina. Sezona je počela u septembru i traje do augusta naredne godine.