Zanimljivosti
112

Japanski golub pismonoša zalutao u utrci i sletio u Kanadi

Klix.ba
Japanski golub pismonoša zalutao je u svojoj prvoj utrci na 965 kilometara, ali je zato ostvario mnogo veći podvig. Preletio je više od osam hiljada kilometara preko Tihog okeana i sletio u Kanadi.

Jednogodišnji golub pismonoša poletio je sa Hokaida, zajedno sa još osam hiljada ptica, 10. maja, ali je pronađen tek prošle sedmice u Vancouveru.

Spasioci su čak uspjeli kontaktirati vlasnika iscrpljene i izgladnjele ptice, koji živi u blizini Sapporoa.

"Kada lete na duge staze, ptice dehidriraju i oslabe. Golub je vjerovatno slijetao na brodove u potrazi za hranom, a vjerovatno se i vozio neko vrijeme na njima dok ne bi ojačao", objasnio je Maj Birch, osnivač Udruženja za spašavanje ptica Mountainaire.

Od osam hiljada ptica koje su započele utrku prošlog mjeseca, samo 20 posto njih je uspjelo da je i završi. Zanimljivo, pobijedila je upravo majka goluba koji je sletio u Kanadi. Većina ostalih golubova nije prešla više od 600 kilometara.

Spasioci su, pomoću oznake na golubovoj nozi, uspjeli kontaktirati njegovog vlasnika Hiroyasua Takasua, koji je bio iznenađen da je ptica uopće živa.

"Laknulo mi je kada su mi javili da je živ. Ptice obično dostignu svoje krajnje granice u roku jedne sedmice, ukoliko su bez hrane i vode", rekao je Takasu, koji je zatražio da se golub ne vraća u Japan, kako se njegovo zdravlje ne bi dodatno ugrozilo.

"Nismo mu čak ni dali ime, budući da imena dajemo samo pticama koje se vrate kući", rekao je Takasu.

Bezimenog goluba koji je preletio okean usvojio je kanadski Trkaći klub Mid-Island, čiji se treneri nadaju da će pronaći prikladnu ženku za svog štićenika, kako bi uzgojili novu generaciju šampiona.