{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izolovani u pećini odgajali petero djece

S
13.9.2010. u 19:05
0
6
Izolovani u pećini odgajali petero djece
0
Izolovani u pećini odgajali petero djece
Petero djece od rođenja je živjelo u pećini u kojoj ih je izolirao otac u kolumbijskom selu Rosales, područje okruga Turmeque, 300 km daleko od Bogote. Vlasti su djecu, koja su tu živjela izolovana s ocem i majkom, pronašle i spasile još u maju, ali je ova priča izašla u javnost tek sad, piše list "El Tiempo".
U hladnoj pećini spasitelji su zatekli troje djece, od osam mjeseci, dvije i šest godina, u jednom krevetu, gdje su pokušavali zagrijati jedno drugo. Nekoliko koraka dalje, u drugom dijelu pećine, bilo je još dvoje djece u dobi od osam i jedanaest godina.

"Kad smo ih našli bili su divlji, a jedno od djece me ugrizlo za ruku, kao životinja. Kako nikad nisu imali kontakt s vanjskim svijetom, njihov transport i smještaj nije bio nimalo lak", rekao je volonter Alirio Garzón.

Otac djeteta, rekli su dužnosnici, je fizički radnik Bernardo Calvucho Ariza. Prije 21 godinu Ariza se vratio iz Bogote u svoje selo nakon što je pretrpio nesreću koja je na njega ostavila psihičke posljedice, te se odlučio nastaniti na farmi gdje se rodio i odrastao. No, nakon što je imanje propalo, odlučio je skrasiti se s porodicom u skrovištu koje je iskopao.

Jedno od petero djece ostalo je u bolnici u gradu Tunja, zbog neuhranjenosti i jer je prestravljeno. Ostalu djecu zbrinula je služba za socijalnu zaštitu, smjestivši ih u dom.

Gradonačelnica Turmequé, María Inés Osorio, rekla je kako činjenica da su djeca bila u pećini znači da su narušena njihova prava, tako da sad istražitelji prikupljaju dokaze u pećini kako bi se na sudu moglo dokazati da su djeca boravila u pećini.

Navodno su djeca u toj pećini i rođena, te su razvila vlastiti jezik. Njihov otac je, kako pišu mediji, angažirao advokata i traži djecu natrag. Djeca se polako socijaliziraju.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: