Djelo "Io Sono"
0

Italijanski umjetnik prodao doslovno ništa za otprilike 15 hiljada eura

I. S.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Koliko košta "ništa"? Sudeći prema aukciji koja je održana prošlog mjeseca, ta cifra iznosi oko 15 hiljada eura. Prodata skulptura 67-godišnjeg italijanskog umjetnika Salvatorea Garaua nema oblik, težinu niti formu.

Naslov umjetničkog djela je "Io Sono" ("Jesam") i ono je "nematerijalna skulptura".

"Vakum je prostor pun energije pa čak i ako ga ispraznimo i ne ostane ništa. Ta energija se sažima, tj. pretvara u čestice, odnosno u nas", rekao je Garau za Diario AS.

Skulptura se u maju našla na aukciji u Art-Riteu, a (sretni?) ponuđač je premašio prvobitnu procjenu koja je iznosila između 6 i 9 hiljada eura. Djelo se "nalazilo" u praznom, bijelom kvadraatu.

Uz potvrdu o autentičnosti koju je ovjerio i sam Garau, kupac je dobio upute kako prikazati svoje novo, nevidljivo umjetničko djelo: ono mora biti izloženo u kući u prostoru od otprilike 5x5 metara bez bilo kakvih barijera.

"Kada odlučim 'izložiti' nematerijalnu skulpturu u određenom prostoru, taj će prostor sadržavti određenu količinu i gustinu misli u određenom trenutku, stvarajući skulpturu koja će poprimiti samo najrazličitije oblike," Garau je objasnio, dodavši: "Uostalom, zar ne 'oblikujemo' Boga kojeg nikada nismo vidjeli?"

Garau je ranije istraživao slične koncepte nematerijalnosti i ništavila svojom instalacijom "Buddha In Contemplazione", bijelim kvadratom zalijepljenim na milansku ulicu.

"Ne vidite ga, ali postoji. Napravljen je od zraka i duha. To je djelo koje traži od vas da aktivirate snagu mašte, moć koju ima bilo ko, čak i oni koji ne vjeruju da je imaju", rekao je.

Međutim, videozapis nastanka pomenutog djela stvorio je određenu dozu cinizma. Jedan od komentara glasi: "Dakle, vi ste zaista upravo zalijepili kvadrat i nazvali to skulpturom?"

Garau vjeruje da je svojom vizijom započeo 'novu, malu, autentičnu revoluciju' i da će prodavati druga nevidljiva djela.