Zanimljivosti
5

Italijanka zvala vatrogasce kako bi joj skinuli pojas nevinosti

Klix.ba
Sredovječna žena iz italijanskog grada Padua nazvala je vatrogasce jer je izgubila ključeve od pojasa nevinosti koji je imala na sebi.

Vatrogasci su prvo mislili da je zarobljena u kući, te da ne može izaći, a shvatili su o čemu je riječ tek kada su došli do nje, a ona im pokazala pojas.

"Izgubila sam ključeve i ne mogu ga otvoriti", kazala je žena.

Vatrogasci su je pitali da li je prisiljena da nosi pojas nevinosti, te da li je žrtva nasilja u porodici. Žena, čiji identitet ne smije biti otkriven prema italijanskom zakonu, kazala je da ga nosi kako bi sebe spriječila da stupa u seksualne veze ili da bude silovana.

Kako objavljuju italijanski mediji, riječ o ženi u 60-im godinama koja se ustvari nije mogla sjetiti kombinacije na lokotu koji se nalazio na pojasu ručne izrade.

Pojas nevinosti bio je popularan u periodu renesanse i korišten je kako bi se žena koja ga nosi spriječila da ima seks te da je sačuva od silovanja. Vjeruje se da je prvi put korišten tokom krstaških ratova kada su vitezovi odlazili u borbu i tražili od svojih supruga da ih nose kako ne bi zastranile.