Jaje koštalo 1,04 eura
0

Italija: Suđenje za ukradeno čokoladno jaje blokira pravosuđe

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Suđenje mladiću optuženom da je ukrao čokoladno jaje, što se smatra "beskorisnim trošenjem vremena i energije", pokrenulo je u petak u medijima rasprave o apsurdnosti nekih procesa.

Iako je jaje koštalo jedan euro i 4 centa, suđenje bi moglo trajati godinama i koštati "hiljade eura", piše dnevni list Corriere della Sera, koji je pisao o ovom slučaju.

Pravosuđe u Italiji poznato je po svojoj sporosti, suđenja i za manje delikte često se razvlače od prvostepenog suda do žalbenog suda i traju prosječno osam mjeseci.

Student Donato je 4. augusta 2009. godine u Tarenteu, na jugu Italije, uzeo jedno "Kinder" jaje s police uličnog prodavača voća i slatkiša i htio da plati. Prodavač je tvrdio da je on jaje stavio u džep i kad mu je rekao da ga je vidio kako krade, mladić ga je zasuo uvredama.

Iako se student izvinjavao, došlo je do suđenja za krađu. Čak i pokušaji da se pregovara prijateljski, s Donatovom ponudom da obešteti prodavača sa 1.600 eura, ostali su uzaludni.

Advokat koji brani mladića očekuje da će srušiti optužnicu zahvaljujući izvještaju karabinjera, koji su ocijenili da je prodavčeva verzija "nevjerovatna", jer je Donato nosio tijesne farmerke i u džep na farmerkama nije moglo stati čokoladno jaje".

U slučaju presude, Donato bi mogao postati "kažnjenik u povratu" zbog krađe samo jednog čokoladnog jajeta, koja će biti upisana u njegov sudski dosje.