Zanimljivosti
0

Hrkanje je glavni razlog velikog broja razvoda u Saudijskoj Arabiji

Klix.ba
Glavni uzrok visoke stope razvoda brakova u Saudijskoj Arabiji je, vjerovali ili ne, hrkanje muževa.

Na spisku odmah potom slijede kršenje "misyara", specifične forme islamskog bračnog ugovora, nedostatak romantike, izgled muškaraca kod kuće, te utjecaj zapadnih medija i filmova na saudijske žene.

"Glavni faktor je hrkanje muževa, skoro 80 posto zahtjeva za razvodom žene podnose zbog hrkanja", piše Emirates 24/7, citirajući jedne saudijske dnevne novine.

Podaci saudijskog ministarstva pravosuđa pokazuju da je prošle godine razvedeno skoro 35.000 brakova. Stopa razvoda iznosi oko 25 posto, što je iznad svjetskog prosjeka koji se kreće od 18 do 22 posto.

No, prošla je godina još bila i 'dobra', s obzirom da je nekih ranijih godina stopa razvoda znala preći 40 posto.

"Misyar je isto bitan razlog razvoda jer kada prva žena otrkije da je njen muž oženio drugu ženu prema misyar ugovoru osjetit će opasnost i to će ga natjerati da se razvede od druge žene. Na misyar se gleda kao na privremeni brak i zbog toga su stope razvode velike ovdje", rekao je šeik Mohammed Al Falaj, koslutant za porodične poslove.

Misyar ugovor je bračni ugovor u kojem parovi mogu živjeti odvojeno ali u zajednici, većinom zbog seksulanih odnosa.

Iako je dozvoljen u Saudijskoj Arabiji i po sunitskom islamu, misyar nije toliko popularna jer ga mnogi vide kao legalan vid prositucije. U ovom braku žene gube sva prava, a 80 posto ovakvih brakova završi razdvodom, piše Emirates 24/7.