Zanimljivosti
191

"Hotel za krave" u Prijedoru: Opuštaju se u štalama uz Betovena, Mocarta i sevdalinke

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Jusuf Arifagić iz Kozarca kod Prijedora, u vrijeme kada je u Bosni i Hercegovini jako teško čuti za neke pozitivne priče, primjer je upravo jedne takve koja se ne završava. Nedaleko od Prijedora drži farmu norveških krava koje obitavaju ne samo u vrhunskim higijenskim i zdravstvenim uslovima, već i posve neobičnom, modernom stilu.

Krave spavaju na udobnim prostirkama, hodaju po lateks spužvama, slušaju klasičnu muziku i sevdalinke. U štali su postavljeni i ventilatori, moderni sistem za rasvjetu, a krave se i redovno kupaju. Svaka krava ima svoj pasoš kao i potpunu dokumentaciju u kojoj je naveden njen otac, majka, djed, nena, kćerka, sin...

Arifagić za Anadoliju pojašnjava da je, Uzgojno selekcijski centar za norveško crveno goveče, kako naziva farmu krava, prvi takve vrste u jugoistočnoj Evropi.

Muzikom do više mlijeka

"Osim Norveške ne možemo naći čista grla norveškog crvenog govečeta. Postoji još dio farme u Irskoj i ovo je jedino mjesto gdje osim Norveške imamo goveče ove vrste", pojasnio je Arifagić.

Centar je karakterističan po tome što su obezbijeđeni maksimalni uslovi kada je u pitanju ambijent krava, od zdravstvenih do higijenskih uslova, kontrole kvaliteta zraka, količine svjetlosti. Neki ovu farmu nazivaju i hotel za krave.

"Karakteristično je istaći da krave u principu ovdje spavaju na latekst madracima, kreću se po gumama koje su postavljene na podovima. U svakom momentu meteorološke stanice mjere količinu i kvalitet zraka u štalama. U svakom momentu znamo koliki je procenat kisika, temperature", pojasnio je Arifagić.

Svaki put kada temperature bude oko 20 stepeni Celzijusa istog momenta se aktiviraju ventilatori koji su postavljeni u štalama.

"Također, se otvaraju i zavjese postavljene na prozorima štala ukoliko ne odgovara količina svjetlosti. Sve su to parametri koji direktno utiču na zdravlje krave, njenu plodnost, dugovječnost, broj telenja", ispričao je Arifagić za Anadoliju.

Pojašnjava da se na farmi pokušava sa naučne strane kontrolisati vijek življenja krave i kvalitet njenog mlijeka.

"Imamo razrađene kompijuterske sisteme. Broj intervencija veterinara je daleko manji u odnosu na ostale pasmine krava. U štalama imamo i zvučnike, uvezene iz Velike Britanije. Plaćeni su oko 30.000 konvertibilnih maraka, a na njih se svako jutro, prije muže krave, pusti lagana klasična muzika, a u posljednje vrijeme puštamo i sevdalinke", pojasnio je Arifagić.

Krave se opuštaju, muzika utiče, leže, miruju...

"Nauka je dokazala da je ambijent za krave vrlo bitan radi količine i kvaliteta mlijeka, njene dugovječnosti, zdravlja i ostalog. Muzika na njih djeluje vrlo umirujuće", pojasnio je Arifagić.

Nabavka novih grla

Kako je kazao, postojale su mnoge polemike u vezi sa načinom na koji Arifagić vodi farmu, ali su se nakon toga javili kanadski farmeri koji su potvrdili da su uvodeći sve ove parametre povećali proizvodnju za 20 posto.

Na farmi trenutno ima oko 330 grla, a prva grupa je uvezena iz Norveške u decembru prošle godine. U avgustu će na farmu stići još jedna grupa krava tako da će ona, do Nove godine, brojati oko 700-800 grla.

Govoreći o tome zašto se odlučio za norveške krave, Arifagić pojašnjava da je dugo godina živio u ovoj zemlji i bio je oduševljen kako Norvežani u takvim klimatskim uslovima imaju savršenu poljoprivredu.

"Shvatio sam da su Norvežani maksimalno investirali u nauku i kroz nauku su dobili kravu koja danas dnevno daje više od 25 litara mlijeka", ispričao je Arifagić.

Oprema u štali je plaćena oko dva miliona konvertibilnih maraka, sakupljena iz nekih šest zemalja svijeta, a do sada je u projekat investirano oko deset miliona konvertibilnih maraka. 

Arifagić pojašnjava da neće stati na ovome jer ima u planu da radi još šest novih štala.