Hong Kong: Velika izložba povodom 40 godina od smrti Brucea Leeja

Klix.ba
3.7.2013. u 17:27
0
3
Hong Kong: Velika izložba povodom 40 godina od smrti Brucea Leeja
0
Hong Kong: Velika izložba povodom 40 godina od smrti Brucea Leeja
Povodom 40 godina od smrti kung fu legende, šampiona u plesu cha cha, pjesnika i filmadžije koji je rušio rekorde, Brucea Leeja, u hongkonškom Muzeju naslijeđa otvorit će se izložba "Bruce Lee: Kung fu. Umjetnost. Život".
Bruce Lee je u Hong Kongu proveo svoje djetinjstvo i postao zvijezda filmova o borilačkim vještinama. Ovaj grad odlučio je eda mu se oduži izložbom povodom 40. godišnjice njegove smrti, "Bruce Lee: Kung fu. Umjetnost. Život", koja će se, 20. jula, otvoriti u Muzeju naslijeđa i trajat će pet godina.

Bruce Lee je preminuo 20. jula 1973. godine, u svojoj 32. godini, usljed reakcije na lijekove protiv bolova.

Izložba će prikazati više od 600 predmeta povezaanih sa Leejem, a koje će ustupiti kolekcionari, različite institucije te Fondacija Bruce Lee. Među eksponatima će se nači njegova čuvena žuta trenirka, prva naslovnica američkog magazina na kojoj se pojavio, njegova bilježnica i sl.

Također, za potrebe izložbe će biti replicirane scene iz njegovih filmova, vježbaonica i Radna soba. Tu su i specijalne privatne kolekcije iz cijellog svijeta, među kojima je i kolekcija američkog kolekcionara Perryja Leeja, koja sadrži više od stotinu eksponata iz čuvene TV serije "The Green Hornet" u kojoj je Lee glumio Katoa.

Lokalni reditelj Silver Cheung bit će umjetnički direktor izložbe, a Federacija hongkonških filmadžija producirala je dokumentarni film "The Brilliant Life of Bruce Lee", koji će se prikazivati u muzeju.

Skulptor Chu Tat-shing napravio je tri i po metra visoku statuu Leeja, a animatorica Shannon Ma prikazat će 3D hologram Leejevih poteza i udaraca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: