Cijena 45.000 eura
18

Hitlerove slike nisu pronašle kupce na aukciji u Njemačkoj

Klix.ba
Pet slika koje je naslikao nacistički vođa Adol Hitler nije prodano na aukciji u Njemačkoj, piše BBC.

Aukcijska kuća Weidler je postavila početnu cijenu od 45.000 eura na aukciji održanoj u njemačkom gradu Nurembergu nekada poznatom po Hitlerovim masovnim okupljanjima gdje je kasnije vodećim nacistima suđeno za ratne zločine.

Optužbe za falsifikovanje su pokvarile aukciju,a gradonačelnik Ulrich Maly je ovaj događaj nazvao "neukusnim".

Na aukciji su ponuđeni i drugi predmeti koji su pripadali Hitleru uključujući vazu i stolicu sa svastikom na naslonjaču.

Foto: AFP
Foto: AFP

Pod Hitlerovom vlašću od 1933. do 1945. godine nacistička Njemačka je započela Drugi svjetski rat te je vodila genocidnu politiku koja je rezultirala smrću oko 6 miliona Jevreja i desetina miliona drugih civila i boraca.

Javno pokazivanje nacističkih simbola je kažnjivo u Njemačkoj, a izuzetak su neki konteksti kao što su obrazovni i historijski razlozi. Aukcijska kuća je zaobišla zakon tako što je sakrila simbole u katalogu.

Njemačka policija je prošle zaplijenila desetine umjetničkih dijela uključujući i onih namijenjenih prodaji iz aukcijske kuće. Tužitelji su rekli da 63 predmeta nose potpise AH ili A Hitler te da su zaplijenjeni zbog sumnje u falsificiranje. Pokrenuta je i istraga protiv određenih osoba zbog sumnje na falsifikovanje dokumenata i pokušaja prevare. Aukcijska kuća je sarađivala te je dobrovoljno predala sve sporne predmete.

Djela diktatora često izazivaju kontroverze i optužbe za falsifikovanje. Prošlog mjeseca je njemačka policija zaplijenila kolekciju prije prodaje u Berlinu zbog sumnji u autentičnost.

Hitler je dvaput odbijen na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču jer su se njegove slike smatrale nekvalitetnim, ali se u proteklim godinama prodavale.

Foto: AFP
Foto: AFP

Na aukciji kuće Weidler 2015. godine prodano je više od 10 Hitlerovih slika za gotovo 400.000 eura. Kupci su bili iz Njemačke, Kine, Francuske, Brazila i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ova aukcijska kuća je 2014. godine prodala Hitlerovu sliku vijećnice u minhenu za 130.000 eura.

Prodaja predmeta iz nacističkog doba je osjetljiva tema u svijetu, neki ih kupuju iz hisorijskih razloga, no aktivisti upozoravaju da ih kupuju i oni koji idealiziraju Hitlerov režim.