Zanimljivosti
0

Hitlerov set za sto prodat na aukciji za 423.000 dolara

Sarajevo-x.com
Mesingani set za sto koji sadrži bočicu za tintu, kukasti krst i nacističkog orla, koji je pripadao Adolfu Hitleru, prodat je na aukciji za 423.000 dolara neimenovanom Amerikancu. Prodati set je korišten za potpisivanje Minhenskog pakta i ima ugravirane Hitlerove inicijale.

Očekivalo se da će set dostići vrijednost od najmanje pola miliona dolara, međutim to se nije desilo pa je aukcijska kuća Alexander Autographs prihvatila jedinu visoku ponudu.

Predsjednik aukcijske kuće Bill Panagopulos rekao je da je kupac Amerikanac koji je dodao predmet svojoj privatnoj kolekciji. Panagopulos tvrdi da je Hitler lično dizajnirao set.

Minhenski pakt potpisali su Adolf Hitler, italijanski premijer Benito Mussolini, britanski premijer Neville Chamberlain i francuski premijer Edouard Daladier, 30. septembra 1938. Minhenskim sporazumom je čehoslovački region Sudete, u kojem su živjeli Nijemci, pripojen Njemačkoj .

Svjetski lideri su se nadali da će ovim zaustaviti Hitlerove ambicije za širenjem njemačke teritorije, što se očigledno nije desilo.