Nježna strana vođe nacista
0

Hitler crtao aktove kako bi upisao umjetničku školu

Sarajevo-x.com
Do sada neviđene skice Adolfa Hitlera pojavile su se u Evropi i očekuje se da bi mogle doseći cijenu i do 22. 500 eura. Nacistički vođa ih je nacrtao u ranim 1900-tim, kada je boravio u Beču.

Tada je bio samo obični momak koji je eksperimentisao sa različitm likovnim stilovima, kako bi se upisao u umjetničku školu. Lice starije žene sa jedne od skica, liči na njegovu majku. Nacrtao ju je 1908. godine, nakon što je ona umrla od raka. To što su joj zatvorene oči moglo bi simbolizirati njenu smrt.

Godinu dana ranije uradio je akt mlade i atraktivne žene, čije grudi prekriva njena ruka i prekrivač. Lice joj je ostalo skriveno, što doprinosi misterioznosti ove slike.

"To što na aktu nije prikazano lice žene, ne znači da ih on nije znao nacrtati, jer je nacrtao lice svoje majke. Možda ova žena nema lik, zato što je Hitler gledao na ljude kao na beživotne stvari ili mrtvu prirodu", rekao je prodavač slike Richard Westwood - Brookes za Telegraph.

Ove skice daju bar malo drugačiji uvid u mračni um nacističkog vođe, zato što se njegov karatkter znatno izmijenio od početka Prvog svjetskog rata pa nadalje. Njegova ranija umjetnička djela imala su veze sa arhitekturom ili prelijepim pejzažima.

Ipak ova skica otkriva Hitlerovu nježniju stranu. U periodu kad su ove skice nastale, on je bio drugačija osoba nego tokom Prvog svjetskog rata.

Slike će se prodavati u jednog galeriji u gradu Ludlowu u Velikoj Britaniji.