Otkrio je Aleksandar Veliki
15

Himalajska so sve traženija na tržištu

Anadolija
Himalajska so, koja se vadi iz rudnika u pakistanskoj regiji Kherva, 300 kilometara od Himalaja, posljednjih godina postala je veoma popularna roba na sjvetskom tržištu.

Himalajska sol, koja je milionima godina bila zarobljena pod zemljom, do danas je ostala sačuvana od vajnskih štetnih faktora.

Pretpostavlja se da je himalajsku so pronašla vojska Aleksandra Velikog, koji je u regiji Kherva boravio tokom pohoda na Indiju, te je tako dospjela i do Evrope.

Ova specifična so stotinama godina transportovana je na istok i zapad Putem začina. Danas, kada je ova so u Pakistanu važan izvor prihoda, u posljednjih desed godina postala je veoma tražena roba i na internacionalnom tržištu. Ova specifična so, danas se koristi u zdravstu, arhitekturi, rasvjeti, industriji, svemirskoj tehnologiji.

No, ipak, zbog strukture i izgleda kristalnog kamena, jedinstvene boje, sposobnosti prenosa svjetlosti i jednostavne obrade, ova so se danas najčešće koristi u zdravstvenom sektoru.

Pored toga, smatra se da je posebnost himalajske soli u tome što sadrži sve minerale koje posjeduje i morska so. Također, ova so u sebi posjeduje minerale koji su korisni za ljudsko zdravlje. Prema istraživanjima, himalajska so u sebi sadrži 84 minerala te ima sposobnost da zajedno sa vlagom u zraku u sebe apsorbira elektromagnetske valove i zračenje.

U istraživanju mikrobiologa sa Univerziteta u Californiji dr. Alberka Ruegera piše da se negativni joni u himalajskoj soli povećavaju i do 300 posto, te da tako sprečavaju stvaranje bakterija, odnosno pomažu osiguravanju čistog i zdravog zraka.