{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hemijsko oružje u Siriji korišteno i prije 1.700 godina

8.9.2013. u 18:19
75
29
Hemijsko oružje u Siriji korišteno i prije 1.700 godina
75
Hemijsko oružje u Siriji korišteno i prije 1.700 godina
Dok međunarodna zajednica raspravlja šta da učini po pitanju Sirije, dokazi o korištenju hemijskog oružja u ovoj zemlji datiraju još od prije 1.700 godina.
Britanski arheolog Simon James smatra da je 20 rimskih vojnika ubijeno smrtonosnim gasom tokom perzijskog napada na njihovo utvrđenje u Dura-Europasu na istoku Sirije, u trećem stoljeću.

Ukoliko se nalazi pokažu istinitim, to će biti jedan od najranijih dokumentovanih incidenata izazvanih hemijskim oružjem.

Vojnici su stradali u skučenom prostoru oko 256. godine ove ere.

"Da bi Perzijanci ubili 20 muškaraca na prostoru nižem širokom dva metra i dugom 11, morali bi imati nadljudske moći ili nešto još opasnije. Mislim da su postavili mijehove ispod galerije te da su, kada su Rimljani navalili, dodali hemikalije i izbacili oblake dima u tunel. Rimljani su za nekoliko sekundi izgubili svijest, a za nekoliko minuta su i preminuli", tvrdi James.

Jamesa su do ovog zaključka doveli mineralni ostaci oko tijela vojnika. Zaključio je da je gas stvoren dodavanjem smjese asfalta i sumpora u vatru. Zapaljeni, ovi materijali stvaraju oblake otrovnog dima. U blizini je otkriveno i tijelo perzijskog vojnika, koji je najvjerovatnije i zapalio otrovno oružje.

"Stajao je predugo kako bi se uvjerio da je sve kako treba te je dim zahvatio i njega", objasnio je James.

Adrienne Mayor, istraživač historije nauke sa Univerziteta Stanford, objasnio je kako su hemijski pojačivači dokumentovani i u još starijim bitkama, uključujući i Peloponeski rat iz 429. godine prije nove ere.

Ipak, ovaj perzijski napad mogao bi predstavljati jedan od prvih dokumentovanih slučajeva gdje su vojnici namjerno proizvodili otrovni gas.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: