Zanimljivosti
725

Haris Kobilica iza sebe ima hiljade razbijenih flaša, ali je jedini barmen u Zenici

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Dvadesetosmogodišnji Haris Kobilica jedini je barmen u Zenici koji za svoje sugrađane pravi najpopularnije koktele. Kako je kazao, za ovaj posao se odlučio iz ljubavi, ali i želje da prvenstveno svojim sugrađanima ponudi nešto novo.

Ljubav prema pravljenju koktela i sticanju te vještine oduvijek je postojala kod Harisa, ali kao i većini mladih u Bosni i Hercegovini, na putu ostvarenja snova postojao je jedan problem, novac. Međutim, nakon što je uspio skupiti potreban novac za osmomjesečnu obuku u Zagrebu, Haris je postao prvi barmen u Zenici.

"Mnogo puta na televiziji i na velikim dešavanjima vidim nazive koktel majstor, a to ustvari ne postoji. Za taj posao postoji naziv barmen koji obuhvata šire područje djelovanja od osobe koja pravi kafu, pa do osobe koja pravi koktele i ima te vještine", govori Haris.

Tokom osmomjesečne obuke Haris je naučio od čega su napravljena pića koja se služe gostima, a na kraju i pravljenje koktela koji su kako kaže do 2016. godine evoluirali do svoga vrhunca.

"Da je bilo lako, iskreno moram da kažem da nije. Obuka u Hrvatskoj je obuhvatala poznavanje osnovnih stvari o piću kao na primjer kad je prvi put napravljeno i od čega, pa do toga kako ga napraviti i servirati. Praktična obuka obuhvatala je usvajanje vještina sa 'flare' flašama i drugim alatima, a do ovog danas što umijem razbio sam vagone i vagone flaša", izjavio je Haris te dodao:

"Ja za sebe ne želim reći da sam profesionalac, to je na ljudima da odluče, ali uvijek može biti bolje. Za svaki posao je potrebna ljubav i ja uživam u ovome što radim. Međutim, nikad nisam zadovoljan sa sobom i uvijek težim boljem."

Naš sagovornik najviše voli koktele sa rumom, a kao najkvalitetniji navodi kubanski mohito i njegov tradicionalni recept koji i danas živi i koji se najčešće ispija u ljetno vrijeme. Ono što Haris želi promijeniti u bh. društvu jeste shvatanje koktela kao običnog pića, a ne kao ljetnog ili morskog 'specijaliteta'.

"Na naše prostore nije donesena kultura ispijanja koktela i oni smatraju da se kokteli ispijaju samo na moru. Međutim, kokteli nisu 'morska pića' i danas su toliko evoluirali da se rangiraju kao jutarnja i večernja, kokteli prije ili poslije jela i slično... Koktel se može popiti kao i svako drugo piće bilo kada i bilo gdje", dodaje Haris.

Pored alkoholnih koktela koji se prave od mješavine više alkoholnih pića, postoje i bezalkoholni kokteli koji se prave od sirupa, svježeg voća, sokova i drugih napitaka koji ne sadrže alkohol. Haris planira u skorije vrijeme otvoriti školu za barmene kako bi izvršio obuku mladih kadrova i tako proširio ponudu napitaka u Zenici.

"Želim napraviti školu za barmene i pokazati ljudima ono što ja znam i da u konačnici prošire kulturu bara, da to bude bolje i da ne bude od onih standarnih napitaka. Svaki bar bi trebao imati alkoholnu i bezalkoholnu ponudu koktela, a ja sam optimističan i vjerujem da ćemo uspjeti", izjavio je Haris.

Na kraju razgovora Haris je kazao kako je dobio dosta ponuda da ide van Zenice i Bosne i Hercegovine da bi radio, ali da je odbio ponude zbog patriotizma.

"Volim ovaj grad, ovdje sam rođen i pokušavam da nešto napravim za njega. Iskreno se nadam da ću imati dobar odziv, a najbitnije je da cijene budu u skladu sa našim standardima. Od posla barmena se može zaraditi i ko god želi da radi to će ostvariti. Sve ovo zahtjeva i trud i razbijene boce, ali i sreću jer ko zna gdje ćete završiti", zaključio je Haris u razgovoru za Klix.ba.