Nevjerovatan snimak
0

VIDEO / Grom pogodio avion

Sarajevo-x.com
Bio je to strašan primjer prirodne moći, olujna noć u Londonu. Osjetili su to i putnici aviona koji je išao prema aerodromu Heathrow. Grom je udario u avion, odmah iznad glave pilota.

Snažan trzaj električne energije prošao je pravo kroz tijelo Airbusa A380 prije nego što se začulo pucanje, a grom nastavio svoj put prema zemlji.

Nevjerovatno, ali avion kompanije Emirates iz Dubaija sletio je sigurno nekoliko minuta kasnije, bez povrijeđenih putnika i članova posade i bez ijedne ogrebotine na avionu. Snimku je načinio Chris Dawson.

"Vidio sam olujne oblake i smatrao sam kako su stvoreni savršeni uslovi za udar groma", objasnio je zašto je imao kameru u rukama usmjerenu ka nebu.

Stručnjaci nisu iznenađeni što je Airbus prošao bez oštećenja.

"Takve stvari se dešavaju nekoliko puta godišnje. Udar može izgledati vrlo dramatično, ali ne može napraviti nikakvu štetu. Proizvođači aviona moraju osigurati zaštitu od takvih stvari", pojašnjavaju oni dodajući kako tijelo aviona mora sadržavati metalne dijelove koji će omogućiti da električna energija prođe kroz njih. U suprotnom, avion bi mogao eksplodirati u takvim slučajevima, piše Daily Mail.