Peru
0

Gradonačelnik dao zakletvu uz tri udarca bičem

FENA
U znak zahvalnosti na ukazanom povjerenju i u želji da pokaže kako će biti predan poslu, novi gradonačelnik Chilca, gradića u središnjem Peruu, dao je zakletvu uz tri udarca bičem.

Neobičan način davanja zakletve, izveden u tradiciji Inka, treba podsjećati novog gradonačelnika da tokom mandata održi obećanja, piše peruanska štampa.

Abraham Carrasco Talavera (23) dao je zakletvu u nedjelju, a zatim kleknuo ogrnut lentom gradonačelnika i pognute glave primio tri udarca bičem od jednog lokalnog dužnosnika.

"Ne budi lopov", uzviknuo je ovaj dužnosnik nakon prvog udarca, "ne budi lažov", poručio mu je nakon drugog i "ne budi lijen", kazao je nakon trećeg udarca.

"Za općinu Chilco, koju obožavam, koju nosim u srcu i za ovaj narod koji mi je ukazao povjerenje, zaklinjem se da ću raditi na razvoju grada", kazao je Carrasco, koji je čak poljubio ruku svom "dželatu".

Bič mu je dat na čuvanje kako bi ga podsjećao na obećanja "zapisana u tijelu", prenio je na svojoj web-stranici dnevnik Correo Huancayo.