Rakovica na Ilidži
1.1k

Građanin na originalan način obilježio Dan državnosti, kranom podigao veliku zastavu BiH iznad ulice

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U naselju Rakovica na Ilidži danas je bilo moguće vidjeti simpatičan prizor povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine koji se obilježava 25. novembra, kada je usvojena Rezolucija ZAVNOBiH-a, kojom se narod opredjeljuje za zbratimljenu zajednicu sa historijskim granicama iz vremena srednjovjekovne Bosne.
Naime, jedan Rakovčanin je veliku zastavu BiH podigao kranom iznad ceste, tako da je bila prilično uočljiva svima koji su prolazili magistralnim putem Kiseljak - Sarajevo.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ispred mnogih kuća su bile istaknute zastave, kao i ispred poslovnih objekata, što je zakonom obavezno u Federaciji BiH, s obzirom na to da je praznik i neradni dan.

Iako je MUP RS-a zabranio obilježavanje praznika u Mrkonjić Gradu i Banjoj Luci, Dan državnosti je jutros počeo podizanjem zastave na Humu u glavnom gradu BiH, a zatim je uslijedilo i polaganje cvijeća na nekoliko lokacija - na Kovačima, mezaru Alije Izetbegovića, kod Vječne vatre, spomenika ubijene djece Sarajeva te na spomen obilježju na Vracama.

Nekoliko političara iz Naše stranke Miomirka Melank, Duška Jurišić, Alen Girt i Dragan Mioković, danas su imali namjeru obići i položiti cvijeće u Mrkonjić Gradu gdje je 25. novembra 1943. godine bilo održano Prvo zasjednje ZAVNOBiH-a, međutim to im nije dozvoljeno.

Delegacija SDP-a je otišla u Banju Luku gdje su Dan državnosti BiH obilježili u stranačkim prostorijama s obzirom na to da je ceremonija zabranjena. Ispred zgrade gdje se nalazi SDP, okupili su se građani kao protest protiv njihovog dolaska, a premijer FBiH Nermin Nikšić imao je okršaj sa novinarkom koja je potencirala to da su došli u Banju Luku kako bi provocirali.

Obilježavanje Dana državnosti se nastavlja i večeras na dvije svečane akademije, jednu u Vijećnici organizuje gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, a druga je u Predsjedništvu BiH gdje će domaćini biti Željko Komšić i Denis Bećirović, članovi Predsjedništva BiH.