Zanimljivosti
233

Građani Butana rođenje princa proslavljaju sadnjom više od 108 hiljada sadnica drveća

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Butanski kralj Khesar Namgyel Wangchuck i kraljica Jetsun Pema 5. februara objavili su rođenje svog prvog djeteta. Mjesec dana kasnije održana je ceremonija zasađivanja drveća, kao vid molitve povodom rođenja djeteta.

U budizmu zasađivanje drveća ima simboliku izvora života, te svaka sadnica predstavlja molitvu osobe koja zasadi drvo sa željom da princ bude zdrav, jak i mudar. S obzirom da se broj 108 smatra svetim u budizmu, građani butana zasadili su 108.000 sadnica.

U "Bašči sreće" koja se nalazi u glavnom gradu Butana Thimphu, lokalne vlasti pozivaju sve turiste i međunarodne putnike da zasade svoje "drvo sreće", u nadi da će imati po jedno drvo koje će predstavljati svaku zemlju svijeta.

Butan je poznat kao jedna od najsretnijih nacija na svijetu, a u toj zemlji velika pažnja se posvećuje kvaliteti života građana.

Prema važećim zakonima Butana 60 posto ukupne površine zemlje mora biti pod šumom, a trenutno imaju 75 posto teritorija prekrivenog šumom. Prošle godine 100 volontera u Butanu postavili su novi Ginisov rekord tako što su zasadili 49.672 sadnice za samo sat vremena.