Nacionalni spomenik
333

Gospođicina kuća vraća stari sjaj: Počela rekonstrukcija jedinstvene vile u srcu Sarajeva

N. O.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nacionalnom spomeniku i jedinstvenoj građevini u srcu Sarajeva - Gospođicinoj kući - konačno se vraća stari sjaj nakon što su započeli radovi na restauraciji fasade.

Obnova Gospođicine kuće najavljena je još 2021. godine, a nakon procesa pribavljanja saglasnosti, raspisivanja tendera, proces restauracije je zvanično započeo.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je u martu 2023. godine izvijestila da su započeli istražni radovi da ovaj nacionalni spomenik vraća stari sjaj te napomenula da će projekat u cijelosti biti finansiran sredstvima iz budžeta Grada Sarajeva.

Gospođicina kuća nalazi se u centru Sarajeva, u ulici Hamdije Kreševljakovića. Zapadnom stranom je oslonjena na zgradu u kojoj je Ambasada Grčke, a istočna strana je orijentirana prema zgradi Parlamenta FBiH.

Sjeverna i južna fasada su izvedene u historicističkom maniru. Specifičnost građevine je primjena zgrafito tehnike u ukrašavanju zidnih površina, koja podrazumijeva urezivanje crteža u malter.

Počevši od 1905. godine objekat je bio u vlasništvu "ddo Sarajevo", a 1935. godine dolazi do promjene vlasništva. Na osnovu kupoprodajnog ugovora od 19. septembra 1935. godine u posjed objekta dolazi Ilija Cvijanović iz Sarajeva.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Tokom Prvog i Drugog svjetskog rata te perioda između, nije došlo do oštećenja objekta. Godine 1962. izvršena je nacionalizacija objekta, ali su nasljednicima vlasnika ostavljeni spratni i potkrovni stan.

Tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine objekat je doživio lakša oštećenja usljed granatiranja. Nakon 1995. godine objekat je napušten, izuzev prizemne stambene jedinice te je vidna degradacija krovne konstrukcije gdje prodire vlaga kao i oslikane sjeverne fasade.

Ova historijska građevina je 2011. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH.