Zanimljivosti
59

Golubovi u službi zdravlja i borbi protiv zagađenja zraka u Londonu

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kao jedna od mjera u borbi protiv zagađenja zraka, vlasti u Londonu koriste golubove u prikupljanju informacija o zagađenosti zraka u prijestolnici Velike Britanije.

Jato golubova opremljeno minijaturnim ruksacima u kojima se nalazi GPS i senzori za mjerenje kvalitete zraka, svakodnevno vrijedno prikupljaju informacije o zagađenosti zraka u Londonu, i tako rade veoma koristan posao.

Golubove je sa krova jedne zgrade u istočnom Londonu pustio Brian Woodhouse, istraživač u okviru projekta o kvaliteti zraka marketinške agencije DigitasLBi.

Senzori koji se nalaze u ruksacima koji su fiksirani na golubove prikupljaju podatke o azot dioksidu i jedinjenjima koja isparavaju. Da bi golubovi bili sigurni, čitav proces nadgledao je veterinar.

Ovaj projekat ima za cilj da se skrene pažnja javnosti na sve zagađeniji zrak u Londonu, te da se alarmiraju nadležni organi kako bi riješili problem.

Organizatori projekta učinili su ga interaktivnim pokretanjem hashtaga @PigeonAir, tako što su pozvali sve građane Londona da tweetaju ukoliko primjete "vrijedne golubove na zadatku".