Zanimljivosti
141

Godišnja plata od 400.000 dolara za posao koji niko neće

Klix.ba
Doktor Alan Kenny sa Novog Zelanda nudi veliku platu za super posao u mjestu koje bi svako poželio za život. Ipak, niko nije zainteresiran.

Tokoroa je naziv mjesta na Novom Zelandu koje broji svega 13.600 stanovnika i koje hitno treba nove ljekare.

Godišnja plata za posao ljekara u ovom mjestu iznosi oko 400.000 američkih dolara, a posao donosi slobodne vikende, oslobađanje noćnog rada, niske cijene stanarine, plaćen godišnji odmor i sve druge pogodnosti.

Dr. Alan Kenny vodi medicinsku praksu koji čini liječnički tim od šest ljekara i potreban mu je novi liječnik, budući da ima već 61 godinu i uskoro odlazi u penziju. U zadnje dvije godine pokušava regrutovati nove, mlade ljekare da mu se pridruže, no međutim niko nije zainteresiran.

Dr. Kenny je iz Velike Britanije otišao prije 30 godina u potrazi za poslom i voli svoj život na Novom Zelandu, ali priznaje kako je razlog za nezainteresiranost ljekara za ovaj posao udaljenost velikog grada i zabačenost ovog seoceta.

Baš kao i dosta zemalja, Novi Zeland vodi muke sa regrutovanjem mladih ljekara za poslove upravo u ruralnim područjima kojim nisu privlačni studentima medicine.

"Jako mi je teško pronaći nove ljekare koji su spremni za to da preuzmu praksu, Prošle sam godine morao odgoditi godišnji odmor zbog toga, a i ove godine će najvjerovatnije biti isto", kazao je dr. Kenny za lokalne medije.

Ispričao je kako dnevno u prosjeku ima četrdesetak pacijenta, te kako radi od 8:30 do 18 sati bez pauze za ručak.

"Volim svoj posao i želim ostati ovdje, ali postaje zaista preteško."