Švedska
0

Glasači birali Paju Patka i kralja

SRNA
Paja Patak, kralj i Bog našli su dopisani na glasačkim listićima švedskih birača na parlamentarnim izborima, pokazuju danas objavljeni zvanični rezultati.

Listići sa dopisanim pravilnim imenima kandidata ili stranaka su dozvoljni po švedskom zakonu, ali ponekad se pojave imena kojih nema ni na jednoj listi.

    Više od 120 Šveđana glasalo je za Paju Patka, lika iz Diznijeve crtane radionice. "Moja stranka"   dobila je četiri glasa, a "Ja lično" dva, isto koliko i Isus, Isus Hristos i Bog.

    "Kralj" je dobio tri glasa, jedan više od izraza "Razum u Švedskoj", koji je na listiću bio napisan na engleskom jeziku.

    "Harry Potter", "Mickey Mouse"  i "Stranka čipsa sa kauča" dobili su po jedan glas.

    Osim ovih lično dopisanih imena i izraza, neke male stranke takođe su dobile podršku na izborima, iako nisu ušle u parlament.

    Piratska stranka i Feministička inicijativa, koje podržavaju razmjenu fajlova putem interneta, dobili su po manje od jedan odsto glasova.
    Stranka penzionera osvojila je 0,1 odsto glasova. Stranka teških alkoholičara dobila je podršku 237 glasača, dok je Partija za zdravstvenu zaštitu prošla lošije, sa osvojenih 185 glasova.