Zanimljivosti
86

Glamurozan život: Kako piloti i stjuardese provode vrijeme kada nema putnika

Klix.ba
Piloti i avionsko osoblje, prema mišljenju mnogih, imaju najglamuroznija zanimanja na svijetu zbog svih destinacija na koje putuju i u kojima uživaju kada ne brinu o putnicima. Fotografije koje su uposlenici raznih aviokompanija postavili na društvene mreže pokazuju šta rade kada putnika nema u blizini.

Blizu 1,2 miliona fotografija uposlenici su postavili na Facebook, Twitter i Instagram, a na njima su piloti i stjuardese u smiješnim situacijama, ali i onim na kojima bi im svi pozavidjeli, gdje odmaraju na prelijepim plažama. Fotografije postavljaju sa hashtagom #crewlife.

Pilot QantasLinka Tom Cross iz Sydneya postavio je fotografije iz kokpita, pejzaže gradova koje je posjetio, kao i veliki broj fotografija svog psa Cully. Ima blizu 50.000 pratilaca i toliko je poznat da ga putnici prepoznaju na aerodromu. Neke fotografije imaju i više od 5.000 lajkova, a Cross se smatra neslužbenim ambasadorom svoje kompanije.

Stjuardesa Jeanerys de Santiago fascinira fotografijama raznih destinacija od Mexica do Madrida. Društvene mreže je počela koristiti kako bi ostala u kontaktu s porodicom i podijelila s njima svoja iskustva.

"Ovaj posao mi je dao priliku da istražim nove gradove i naučim o mnogim različitim kulturama. Veoma sam zahvalna na poslu, napredujem i dobijam bonuse. Kao uposlenik aviokompanije imate pogodnost da putujete besplatno ili uz veoma male troškove. Kada radite, jedan dan ste na doručku u New Yorku, na večeri u Milanu ili Londonu, a već sljedeći dan u Bogoti", kazala je De Santiago.

Stjuardesa Sarah Steegar ima svoj kolumnu za FlyerTalk i koristi Twitter kako bi educirala putnike i pratioce. Piše i o lijepim i o ružnim stvarima, a to smatra jednim vidom opuštanja i terapije kada je kilometrima daleko od kuće.

Najčešće slike koje postavljaju su one koje naprave s poznatim pjevačima, glumcima, političarima i drugim slavnim ličnostima.