Borba za prava
7

Gej par tražio od firme Mattel da napravi istospolni Barbie set, dobili peticiju i sastanak

Klix.ba
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Matt Jacobi i Nick Caprio željeli su svojoj nećakinji pokloniti set Barbie lutkica kao podsjetnik za njihovo vjenčanje na kojem će ova mala djevojčica nositi korpu sa kićenjem. Međutim, nisu mogli pronaći set u kojem se nalaze dva Kena pa su kupili dva odvojena seta i prepakovali ih kako bi dobili gej set lutkica za vjenčanje.

Matt Jacobi objavio je fotografiju na Instagramu na kojoj je označio firmu koja se bavi proizvodnjom ovih setova.

"Sretni praznici, bilo nam je teško pronaći set za vjenčanje sa istospolnim parovima i nadam se da će vas naša kreativnost inspirisati da napravite jedan takav", napisao je Jacobi.

Nedugo nakon ove objave kompanija Mattel kontaktirala je Matta i Nicka i dogovorila s njima sastanak u januaru, piše CNN. U cijelu priču uključena je i stranica Care2 koja je pokrenula peticiju kako bi pokazala da ovakvi setovi imaju opravdano mjesto na tržištu te da je dosta zainteresovanih kupaca.

"Postoji li bolji način da djecu naučimo da postoje razne vrste braka nego kroz igračke kojima se igraju", stoji u opisu ove peticije koju je potpisalo nešto manje od 4.000 ljudi.

Firma Mattel poznata je po tome što je i ranije pravila netipične Barbie lutke, a najbolji primjer su Ibtihaj Muhammad, američka mačevateljica koja nosi hidžaba i linije lutaka koje su inspirisane ženama koje su veoma uspješne u poljima svog djelovanja poput poznate umjetnice Fride Kahlo i matematičarke Katherine Johnson.