Bez ikakve opreme
128

Francuzi se golim rukama popeli na najvišu zgradu u Parizu u znak solidarnosti s Ukrajinom

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Dvojica mladih francuskih penjača u ponedjeljak su se popeli na najvišu zgradu u Parizu bez užadi ili specijalizovane opreme u znak solidarnosti sa Ukrajinom i hrabrošću njenog naroda pred ruskom invazijom.

Njih dvojica, penjući se po zgradi golim rukama, stigli su do vrha 210 metara visokog nebodera Montparnasse za 52 minuta i postavili ukrajinsku zastavu na fasadu.

Taj podvig "predstavlja možda jedan posto hrabrosti koju Ukrajinci pokazuju upravo sada", rekao je Leo Urban, prije nego što je krenuo na vertikalni uspon na betonsku kulu dok je vani puhao jak vjetar.

"Poruka je vrlo jednostavna 'Ne ratu'", dodao je 28-godišnjak čiji su podvizi urbanog penjanja dobro poznati u Francuskoj, a posebno zahvaljujući YouTube videosnimcima.

Ruska invazija na Ukrajinu od 24. februara također je bila na umu penjača Alexisa Landota.

"Kao Francuzi... mi se pomalo plašimo onoga što se dešava i želimo da odamo počast hrabrosti Ukrajinaca", rekao je 21-godišnji student.

Par je morao ostaviti svoje emocije iza sebe kako bi uspješno završio vrtoglavi uspon.

"To nije sprint, to je maraton, velika koncentracija, morate ući hladnog uma i toplog tijela", objasnio je Landot.

Nijedan od njih dvojice nije novajlija u njihovom opasnom "sportu".

Landot je već dva puta osvojio toranj Montparnasse 2021. godine, dok se Urban popeo na kultni Eiffelov toranj golim rukama prošlog septembra.

Zajedno su se u septembru popeli i na toranj Total Energies u poslovnoj četvrti La Defense u blizini Pariza, u društvu svog idola, Alaina Roberta, "francuskog Spidermena" koji je bio pionir ove visokorizične prakse.