"Podilazi Amerikancima"
0

Francuzi ljuti zbog Asterixa u reklami McDonald'sa

FENA
Nova reklama za lanac restorana brze hrane McDonald's u kojoj se pojavljuje galski junak iz stripa Asterix, izazvale su bijes jednog broja francuskih kritičara koji u njoj vide podilaženje američkom potrošačkom mentalitetu.

Reklama nalikuje sceni iz stripa, sve se dešava u centru galskog sela koje je tvrd orah za rimske legije ali ovog puta Asterix i drugari ne piju uobičajeno mlako pivo i ne jedu veprovinu.

U reklami je Asterix, koji se često smatra simbolom francuskog borbenog duha, predstavljen kako, zajedno s drugarom Obelixom i prijateljima, uz muziku i u veselju proždire hamburgere i pomfrit u McDonald'sovom restoranu u kojem je, u Asterixovom selu iz stripa, upriličena svečana večera.

Nije izostao ni, za obližnje drvo vezani, Harmonix, seoski bard bez sluha čiju muziku u galskom selu, znaju to čitaoci ovog stripa, niko ne podnosi.

Kritičari prigovaraju da je nepobjedivi Gal, čini se konačno, poklekao pred Amerikancima.

Vlasnici prava na korištenje Asterixovog lika tvrde međutim da on ne radi za McDonald's već zajedno s ovom firmom i da je, kao i prije, ostao buntovnik, javio je BBC.