Zanimljivosti
15

Francusko selo pruža spas u slučaju apokalipse

Klix.ba
Svi oni koji još uvijek vjeruju u apokalipsu predviđenu kalendarom starih Maja i strahuju od nje mogu pronaći sigurno utočište u jednom malom selu u Francuskoj.

Mnogi od onih koji vjeruju da će svijet uskoro prestati da postoji smatraju da je maleno selo Bugarach, koje se nalazi u podnožju francuskih Pirineja i u kojem živi samo 200 ljudi, jedino sigurno utočište za ljude, prenosi Spiegel Online.

Za planinu Pic de Bugarac, koja se nalazi u blizini sela, se vjeruje da ima magična svojstva i da je kapija između svjetova. Drugi vjeruju da se u planini nalaze vanzemaljci, koji će na dan apokalipse izaći i spasiti one koji se tu zateknu.

Jean-Pierre Delord, gradonačelnik ovog malog mjesta, misli da će njegovo selo uskoro biti preplavljeno ljudima koji traže spas od apokalipse, što će uznemiriti lokalno stanovništvo.

Međutim, neki lokalni stanovnici vjeruju da gradonačelnik ima druge namjere.

"Ukoliko pitate našeg gradonačelnika, uskoro bismo trebali početi graditi nove hotele. Čim se prestane pričati o našem selu on da neku novu izjavu kako bi privukao turiste", rekao je vlasnik lokalne prodavnice.

Gradonačelnik je priznao da bi povećan broj turista bio dobar za lokalno poslovanje, ali da sve ima svoje granice.

"Ukoliko ih odjednom dođe nekoliko stotina, mi nećemo biti u mogućnosti da garantujemo sigurnost", rekao je Delord.