Stroga pravila
16

Fotografije Sjeverne Koreje Carla de Keyzera iznenadile su svijet

S.H.P.
Foto: Carl De Keyzer
Foto: Carl De Keyzer
Fotograf Carl de Keyzer jedan je od rijetkih fotografa koji je dobio dozvolu da fotografira u Sjevernoj Koreji. On je u ovoj republici boravio 60 dana.

Keyzer je kazao kako je Sjeverna Koreja jedno od najtežih mjesta na svijetu za fotografiranje, jer moraju slijediti stroga pravila prilikom fotografiranja, piše BBC.

Obično profesionalnim fotografima nije dozvoljeno da rade fotografije, a Keyzeru je to bilo dopušteno. Tokom četiri putovanja koja su trajala 60 dana De Keyzer i njegovi korejski vodiči putovali su duž zemlje, fotografirajući mjesta i ljude.

Fotograf je na putovanju posjetio više od 200 različitih lokacija, putujući u sve provincije Sjeverne Koreje.

Rezultat je jedinstven i izaziva veliko iznenađenje jer je Sjeverna Koreja jedna od najkompleksnijih i najtajnovitijih zemalja na svijetu. Sve fotografije koje je uradio morala je odobriti vlada.

Kazao je i da u hotelima u kojima je boravio nije mogao izlaziti kad želi, jer su ih čuvali vojnici.

"Ne možete izaći iz hotela čak ni da prošetate i uzmete malo zraka. Vojnici vas stalno prate. Moji čuvari su spavali u sobama s desne i lijeve strane moje sobe. Svaki put kada bih otvorio vrata da prošetam oko hotela istovremeno bi se otvorila i njihova vrata i onda bih ih ja pitao: 'Oh, pa i vi izlazite vani?' i oni bi odgovarali da izlaze. Nije mi to smetalo da budem iskren", rekao je De Keyzer.

Poslije je pretražio imaju li kamere i mikrofone u svojoj sobi, nije ih bilo.

"Prva stvar koju posjetite kao turist su statue lidera ispred kojih stavljate cvijeće. Kada fotografirate statue lidera, pa čak i slike i portrete, ne smijete ih rezati, morate sve pokazati, ruke, glavu, noge i ramena".

Rekao je i da mu nije bilo teško da se povinuje svim tim pravilima jer ga je to samo učinilo kreativnijim.