Zanimljivosti
4

Fascinantni život "Devetoprste gejše"

Klix.ba
Životi japanskih gejši obavijeni su velom misterije. Donosimo vam priču o najslavnijoj, najskandaloznijoj i najmisterioznijoj gejši svih vremena, Teruhi, poznatoj i pod nadimkom "Devetoprsta gejša".

U zlatno doba gejši, periodu Meiji (septembar 1868. - juli 1912.), one su bile ekvivalent današnjim slavnim osobama, modelima i glumicama. Muškarci su ih željeli, a žene su im zavidjele zbog njihovog stila života i odjeće. Gejše su okupirale sve nivoe tadašnjeg društva, a bile su ikone fizičke ljepote i japanske kulture.

Dok su samo bogati sebi mogli priuštiti njihovo društvo i performanse, među manje privilegovanim bile su popularne razglednice koje su prikazivale gejše u različitim kostimima i pozama. Na mnogim od njih našla se tada poznata, a često i ozloglašena, Teruha.

Teruha je rođena u Osaki 1896. godine, a pravo ime joj je bilo Tatsuko Takaoka. Poput većine gejši, i ona se ovom tajanstvenom svijetu pridružila u dobi od samo 12 godina. Bila je nezakonita kćerka i otac ju je prodao kao robinju. 1911. je preselila u Tokio i počela raditi u najprestižnijoj kući gejši – Seiki. Tada je i promijenila ime u Teruha (Blještavi list).

Njeni prvi "radni" dani bili su traumatični. Bogataši su tada plaćali ogromne iznose za nevinost gejši. Teruhina nevinost završila je na aukciji. Malo nakon toga, zaljubljuje se u glumca Ichikawu, zbog kojeg prolazi kroz bolni ritual iskazivanja ljubavi – yubitsume, a koji je uključivao i odsijecanje dijela malog prsta.

Ovaj čin joj nije donio poštovanje ostalih gejši. Prozvana je "Gejšom bez malog prsta", a kasnije i "Devetoprstom gejšom". U Tokiju je počela održavati afere sa brojnim bogatim i utjecajnim muškarcima, sve dok se, u 22. godini, nije udala prvi put.

Nakon vjenčanja, Teruha i njen suprug, broker, preselili su u SAD. Putovali su širom zemlje, a na jednom od putovanja upoznala je i svog ljubavnika, prvu holivudsku zvijezdu Japanca, Sessuea Hayakawau. U New Yorku je imala aferu sa ženom poznatom samo kao Hildegard. Nakon povratka u Japan, njen brak je zapao u krizu te se Teruha vratila u SAD, a zatim otputovala u London i Pariz. U Parizu je rodila kćerku, čija dalja sudbina nije poznata.

Ubrzo se vratila u Japan i udala za svog drugog supruga, profesora medicine. I taj brak je bio kratkog vijeka. Teruha je ubrzo otvorila svoj bar, a radila je kao glumica i model. Također, objavljivala je i prozu i poeziju.

Sa 39 godina, nakon što je probala gotovo sve što je svijet mogao ponuditi, Teruha je obrijala glavu i postala budistička svećenica u ženskom hramu Gio-Ji Kyoto. Promijenila je ime u Chi Syo (Mudro Sunce), a na kraju je postala i vrhovna svećenica hrama. Postala je veoma popularna i često je otvoreno govorila o svom nekadašnjem životu. Preminula je 1995. godine u 99. godini.

Ona je jedna od najpoznatijih gejši svih vremena. Njen život su obilježile tragedije, romanse, skandali i iskupljenje, o čemu su u Japanu napisane brojne predstave i snimljeni filmovi.