Brisel
1

FOTO / Fascinantni paviljon načinjen od 33.000 gajbi piva

Sarajevo-x.com
Prazne gajbe piva mogu zaista biti od koristi, a to su shvatile i arhitekte kompanije SHSH, pa su odlučili da povodom godišnjice Svjetske izložbe 1958. u Briselu načine privremeni paviljon od čak 33.000 praznih gajbi.

Prazne gajbe piva polako postaju veoma popularan materijal za gradnju. Nedavno su studenti Primijenjenih umjetnosti u Detmoldu sagradili nadstrešnicu bine od 2.000 pivskih gajbi, a svoj neobični paviljon su nazvali Boxel.

Arhitekte kompanije SHSH otišle su korak dalje. Za svoj privremeni paviljom koristili su 33.000 pivskih gajbi, te načinili savršenu konstrukciju koja čak ima stubove i lukove.

Foto: SHSH
Foto: SHSH
Paviljon je postavljen uz samu, čuvenu, Atomium skulpturu u Briselu, koja je izgrađena 1958. godine u čast Svjetske izložbe.

Danas je Atomium, odnosno svaka od devet srebrenih kugli, znamenitost Brisela. Unutrašnjost svake kugle je zadivljujuća. Tu se nalaze stalne i privremene postavke, a turiste svakako najviše oduševljava najviša kugla u kojoj se nalazi luksuzni, superudobni restoran, odakle se pruža savršen pogled na grad.

Ipak, arhitekte su odlučile modernizovati slavni Atomium i povodom 50. godišnjice Svjetske izložbe u Briselu otvoriti fascinantni paviljon od pivskih gajbi.

Tu, u tom paviljonu, održavaju se filmske projekcije i izložbe…

Foto: SHSH
Foto: SHSH
Arhitekte su istakle kako su za materijal odabrali gajbe piva, jer od njih mogu načiniti privremeni paviljon, a kada se izložbe završe moguće je sve razmontirati i nastaviti primjenjivati gajbe za ono za šta i služe. A, najbolje od svega je što nema nepotrebnog otpada, piše magazin "Treehugger".