Putovanje će trajati tri do pet godina
131

Englez planira pješačiti od Pekinga do Londona

Klix.ba
U julu naredne godine Englez Michael Lee Johnson planira iz Londona odletiti do Pekinga, a onda se kući vratiti pješke. Dvadesetosmogodišnji Michael će tokom svog putovanja preći oko 14.400 kilometara. Johnson vjeruje da će mu za put trebati uzmeđu tri i pet godina.

Johnson će tokom cijelog putovanja putem društvenih mreža objavljivati detalje i lokaciju. On se nada da će tako privući neke sponzore, ali i da će možda dobiti pomoć lokalnog stanovništva.

Johnson vjeruje da što više stranaca zna za njegovo putovanje i lokaciju, to će njemu lakše biti pronaći hranu i smještaj, a biće i sigurniji. Kako kaže Johnson, za njegovo putovanje je najviše zabrinuta njegova majka.

"Jako se brine. Pokušava me odgovoriti od toga već duže vrijeme. Plaši se da ću umrijeti tokom tog putovanja", kaže Johnson.

Johnson je na ovu ideju došao prošle godine, kada je planirao pješačiti po Evropi kao dio reklamne kampanje za svoju online kompaniju. Međutim, poslovni plan je propao, ali ideja o pješaćenju je ostala.

"Ovo putovanje se neće fokusirati na mene. To radim zbog drugih ljudi, ljudi koji su vezani za urede i koji nemaju priliku putovati. Želim da putem mene i društvenih mreža vide svijet. Želim ljudima pokazati šta se sve dešava u svijetu", rekao je Johnson. Iako će većinom kampovati na otvorenom ili spavati kod drugih ljudi, ovo putovanje će ga ipak koštati. Johnson kaže da ima oko 10.000 funti ušteđevine, ali i da će mu Maps.com, njegov sponzor, plaćati između 500 i 2.500 funti, u zavisnosti koliko publiciteta privuče.

"Ovo hodanje će biti moj posao. Zvuči čudno, ali ja ću biti upravo to – profesionalni pješak", dodao je Johnson.