Bijela pustinja
946

Ekstremni vremenski uslovi: U Sahari palo 40 cm snijega

Klix.ba
Foto: Twitter
(Foto: Twitter)
Dok se Sjeverna Amerika bori s hladnim vremenom i ledenim olujama, a Australija s vrelinom, u najtoplijoj pustinji na svijetu Sahari je pao snijeg. To je još jedan dokaz ekstremnih vremenskih uslova na različitim dijelovima naše planete.

Snijeg je pao na području afričke Sahare, nedaleko od alžirskog grada Ain Sefra.

Bijeli pokrivač prekrio je pješčane dine, ali se do večeri počeo topiti. Fotografije prirodnog fenomena napravili su alžirski fotografi amateri.

Fotograf Karim Bouchetata snimio je nevjerovatne prizore.

"Kada smo se probudili ujutro i vidjeli da je snijeg ponovo prekrio Saharu bili smo potpuno iznenađeni. Ostao je cijeli dan i počeo se topiti oko pet sati", rekao je Bouchetata.

Mnogi ljudi su se oglasili i na Twitteru te izražavali svoje iznenađenje zbog snijega, ali i upozoravali na to da trenutno "globalno zatopljenje" utječe na sušenje pustinje te bi ona mogla postati "zelena oaza".

Grad Ain Sefra se nalazi na 1.000 metara nadmorske visine i okružen je planinskim masivom Atlas.

Glasnogovornik meteorološke stanice Met Office je rekao kako je hladan zrak tokom vikenda preovladao na južnom dijelu Sjeverne Afrike, a uzrokovan je visokim atmosferskim pritiskom u Evropi.

"Taj visok pritisak izaziva hladnije vrijeme nego što je to inače normalno u ovo doba godine, koje se širi prema jugu. Prosječna temperatura u ovom dijelu Sahare tokom zime je šest, a najniža ide i do minus tri stepena celzija", rekao je glasnogovornik.

U decembru 2016. pao je prvi snijeg u Sahari još od 1979. godine, međutim, jučer je palo mnogo više snijega nego onog prije godinu i visina bijelog pokrivača bila je blizu 40 cm.