Zanimljivosti
5

Džinovske pande skinute sa liste ugroženih životinja

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Decenije prezervacijskog rada u Kini su se napokon isplatile džinovskim pandama čiji je status sa "ugrožene" promijenjen u "ranjive", budući da se populacija ovih životinja povećala.

Najnovije procjene ukazuju na to da populacija odraslih jedinki broji 1.864 pande, što bi značilo da zajedno sa mladuncima u Kini živi otprilike 2.060 džinovskih pandi.

"Dokazi koje smo dobili iz istraživanja provedenih širom zemlje pokazali su kako je smanjenje u broju pandi iz prethodne generacije stalo, a u novoj generaciji ih ima sve više", stoji u izvještaju Internacionalne unije za prirodne prezervacije (IUCN).

Kina čini sve kako bi sačuvala populaciju ovih mekanih i čupavih crno-bijelih stvorenja, pa čak rade i na stvaranju više bambusovih šuma, budući da se pande najviše hrane bambusom.

Kina je čak i posuđivala pande zoološkim vrtovima u svijetu za razmnožavanje u zamjenu za novac koji se ulagao u program prezervacije.

"Vrlo malo životinja je doživjelo da napreduje na listi ugroženih životinja, uglavnom sve ostaju ugrožene ili izumru totalno, a ovo s pandama u Kini pokazuje nevjerovatan uspjeh prezervacijskog društva", rekao je John Robinson, iz Društva za očuvanje divljih životinja.

Stručnjaci se slažu kako je ovaj uspjeh rezultat monitoringa lovokradica i pošumljavanja bambusa, ali izgleda kako ove dobre vijesti i neće potrajati.

U narednih 80 godina, globalno zagrijavanje i zagađenost zraka mogla bi uništiti dvije trećine šuma bambusa, što će i više nego negativno utjecati na populaciju džinovskih pandi.

Na IUCN-ovoj crvenoj listi nalazi se 82.954 biljne i životinjske vrste, a 23.928 njih je ugroženo i moglo bi potpuno nestati s lica Zemlje.