Slučaj istražuje Crkva
1.6k

Dvije časne sestre se vratile trudne s misionarskog puta u Africi

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Katolička crkva istražuje slučaj dviju časnih sestara koje su se vratile trudne s misionarskog putovanja u Africi. Obje su inače porijeklom iz Afrike i pripadnice su dva različita reda na Siciliji.

Jedna od časnih sestara, 34-godišnjakinja koja obavlja službu u gradu Militello Rosmarino, otkrila je da je trudna nakon što je otišla u bolnicu s jakim bolovima u stomaku, javljaju novine Gazzetta del Sud.

Druga, nepoznate dobi, porijeklom s Madagaskara, trudna je već nekoliko sedmica.

Gradonačelnik Militello Rosmarina Salvatore Riotta rekao je da poznaje jednu od sestara i da mu je žao zbog načina na koji su vijesti procurile.

"Žao nam je zbog ovoga što nam se desilo. Naša zajednica ima 1.200 stanovnika i zbunjena je načinom na koji su mediji postupili s ovakvom viješću, zdravstvene ustanove moraju garantirati zaštitu informacija svojih pacijenata", kazao je Riotta.

Gradonačelnik je rekao da je časna sestra položila svoje zavjete prije manje od godinu i da je svi vole.

Sicilijanski vijećnik Ruggero Razza kazao je da će pokrenuti internu istragu kako bi otkrio kako su informacije o trudnoći postale javne.

Trudne časne sestre moći će birati hoće li napustiti službu i odgajati svoju djecu.

Tridesetčetverogodišnja časna sestra premještena je u drugi red u Palermo, dok se druga časna sestra koja je trudna oko mjesec vratila kući na Madagaskar.

Papa Franjo je početkom ove godine prvi put priznao da Katolička crkva ima problem sa svećenicima, čak i biskupima koji seksualno zlostavljaju časne sestre. Nije poznato jesu li časne sestre zlostavljane i u ovom slučaju.