Fotografija predmet ispitivanja
0

FOTO / Duh psa pojavio se na komemoraciji njegovog vlasnika

Sarajevo-x.com
Labrador koji je bio vlasništvo Guya Gibsona, komandira poznate britanske jedinice Dambusters, pojavio se na slikama sa komemoracije herojima iz Drugog svjetskog rata.
Fotografija je predmet istraživanja tzv. lovaca na duhove. Silueta labradora koji je poginuo 1944. godine?
Fotografija je predmet istraživanja tzv. lovaca na duhove. Silueta labradora koji je poginuo 1944. godine?
Pas je bio odani prijatelj jednog od najvećih ratnih heroja i maskota vojne jedinice kojom je komandovao Guy Gibson. Na jednoj od fotografija sa komemoracije, piše britanski Daily Mail, pojavio se i duh labradora.

Lovci na duhove vjeruju kako je siuleta koja se vidi upravo labrador boje čokolade koji je pripadao komandiru Gibsonu. Pas se na slici udobno smjestio između dvije članice hora i gleda prema mjestu gdje je ukopan njegov nekadašnji vlasnik.

Fotograf koji je slikao cijeli događaj tvrdi kako se pas pojavio niotkuda i odbijao je napustiti komemoraciju. Međutim, nakon fotografisanja, pas je jednostavno nestao i više ga nisu vidjeli.

Guy Gibson sa svojim labradorom i članovima vojne jedinice Dambusters.
Guy Gibson sa svojim labradorom i članovima vojne jedinice Dambusters.
Nakon što su napustili vojnu bazu smještenu u gradiću Scampton u okrugu Lincolnshire, lovci na duhove su uvjereni kako je silueta sa slike pas iz Drugog svjetskog rata.

''Ovdje definitivno ima paranormlanih aktivnosti'', kazao je Paul Drake, glavni istražitelj cijelog slučaja.

''Jedan od naših ljudi osjetio je hladnu tačku i kada smo je izmjerili, bila je visoka 45 centimetara što odgovara visini psa'', dodao je Drake.

Drugi istražitelj ostao je preko noći u vojnoj bazi gdje su za vrijeme Drugog svjetskog rata bili pripadnici jedinice Dambustersa. Tvrdi kako je čuo lavež psa dok je ulazio u kabinu koja je pripadala Guyu Gibsonu.

''Definitivno je to bio lavež psa. Troje nas je čulo taj zvuk i odmah smo se složili da je to lavež. Imala sam osjećaj kako nam govori da se ne približavamo mjestu'', kaže 45-godišnja Michelle Clements.

Glumac Richard Todd koji glumi Guya Gibsona u ekranizaciji priče o jedinici
Glumac Richard Todd koji glumi Guya Gibsona u ekranizaciji priče o jedinici "Dambusters". U filmu se pojavljuje i labrador kao veliki Guyov prijatelj.
Zbog cijelog slučaja odlučili su instalirati tehnologiju opremljenu infracrvenim svjetlom, senzorima pokreta i videokamerama. Kasnije su potvrdili kako su zabilježili aktivnost u kojoj im se, tvrde, obratio Guy Gibson koji je poginuo u svom avionu negdje u Holandiji 1944. godine. Njegov pas umro je nekoliko sati prije Gibsonovog posljednjeg leta.